NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

Only google analytics cookies are used to control the number of users visiting the site. 

Resum

El reg és el principal ús d'aigua dolça a tot el món amb el 69% de l'extracció i el 93% del consum total. A més, la conca mediterrània és una de les àrees amb una previsió de risc d'escassetat d'aigua. Dins d'aquest context, la gestió de reg eficient a nivell de parcel·la és el punt clau en el consum d'aigua a nivell regional.

Per tal d'aconseguir un reg eficaç és necessari aplicar una quantitat d'aigua d'acord amb les necessitats precises dels cultius. En l'actualitat existeix un ampli coneixement científic sobre la qual basar una programació de reg optimitzada per a cada situació particular. No obstant això, per aconseguir un ús eficient de l'aigua a escala regional es requereix la reducció de la bretxa entre el coneixement acadèmic i les pràctiques de reg reals dels agricultors.

Dins d'aquest context, el projecte IES té com a objectiu desenvolupar un conjunt d'eines a través d'una plataforma web accessible per optimitzar les pràctiques agrícoles que actuïn com un entrenador personal de reg. D'aquesta manera, el projecte millorarà les programacions de reg utilitzades pels agricultors per aconseguir finalment l'objectiu global de reduir el consum d'aigua. El nucli del sistema està format per tres mòduls: 

  • El Cultiu virtual: Implementa els diferents models agronòmics disponibles, per simular l'evolució d'un determinat cultiu, tenint en compte totes les possibles variables d'entrada, per tal d'estimar les produccions obtingudes mitjançant l'aplicació de diferents estratègies de reg.
  • El Programador de reg: És el responsable de generar recomanacions (Programacions de reg) utilitzant diferents estratègies de reg (per temps, basades en evapotranspiració, avançada) depenent de la infraestructura disponible i de les dades.
  • El sistema Expert: És l'encarregat d'ajudar l'usuari a millorar el seu coneixement a través de recomanacions en relació a noves dades útils i millors pràctiques de reg, a més proporciona una interfície per recopilar experiències dels agricultors, que un cop validades per l'expert del domini seran incorporades a la base de coneixement de IES.

A més, per tal d'interactuar amb el nucli del sistema, s'implementarà una interfície web integrada al portal RuralCat (www.ruralcat.net), que està recolzat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya (DAAM). Aquesta interfície permetrà a l'usuari configurar la seva parcel·la de cultiu i analitzar els efectes esperats de les seves decisions de gestió sobre la seva producció d'una manera fàcil i intuïtiva.